Las Vegas Review-Journal https://eedition.reviewjournal.com/html5/reader/production/default.asp...

Community manager wrong on both
accounts

Q: You’ve been very helpful in the past, so I hope you have a moment to
answer a couple of questions.

First, we have an new homeowners association management company,
but we are getting some unusual responses to our inquiries.We have asked
for an agenda to be sent to the board and homeowners 10 days before our
meetings. However, our manager says that Nevada Revised Statutes only
requires the agenda be sent out 10 days in advance for the annual meeting,
but it is not required for other meetings.

Second, we are concerned that an LLC homeowner with thousands of
dollars in violation fees (they turned the garage into an apartment, which
violates our covenants, conditions and restrictions, and they refused to
restore the garage over several years) will sell their property without
paying what they owe. We asked if we could put a lien on the property, but
the new manager says they aren’t allowed to put a lien on fines, only past
due assessments.

Can you confirm these claims are accurate? Everything I find in the NRS
manual indicates that they are inaccurate.

As always, I appreciate any insight and guidance you can provide. Thank
you.

A: Let’s address your questions in order. First, Under NRS 116.31083 (2),
except in an emergency or unless the bylaws require a longer period, the
association shall not less than 10 days before the date of the meeting of the
board, cause notice of the meeting to be sent to the homeowners. Under
subsection 5, the notice of a meeting must state the time and place of the
meeting and include a copy of the agenda or the date on which and locations
where copies of the agenda can be conveniently obtained by the owners.
There is a similar law pertaining to meetings and agenda for the annual
meeting. Your manager is not correct.
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As to the second concern, NRS 116.3116 pertains to liens. In subsection NRS
116.3116 (1), unless the declaration otherwise provides, any penalties, fees,
charges, fines and interest charged pursuant to NRS 116.3102 (paragraphs j to
0) are enforceable as assessments under this statute. As a footnote, NRS
116.3102 (m), the association may impose reasonable fines for violations of
the governing documents only if the association complies with the
requirements set in NRS 116.31031, the section pertaining to fines and
notifications. Your manager, again, is not correct.

Q: ’m a fairly new HOA board member for my community here in Las
Vegas and came across a column you wrote for the Las Vegas Review-
Journal regarding whether a board member who sells his or her property
can continue to serve on the HOA board.

Recently, one of our board members filed a quit claim on her unit,
transferring ownership to a trust in her daughter’s name, with her
daughter as the sole trustee. I don’t see the board member’s name
anywhere in the trust or quit claim document. If she is no longer the
owner of the property, per the quit claim transfer even though she still
lives in the unit, can the board member continue to serve and represent
the HOA?

I’m hoping you could share some insight on this matter because it’s all
fairly new to me. Also, if there are other HOA resources that are helpful
for new board members such as myself, I would appreciate any direction
in that regard.

Thank you so much for any guidance.

A: NRS 116.31034 (1) states that board members are to be unit owners. As to
officers of an association, unless your governing documents state otherwise,
officers are not required to be unit owners.

Under subsection 14, an officer, employee, agent or director of a corporate
owner of a unit, a trustee or designated beneficiary of a trust that owns a
unit, a partnership that owns a unit, a member or manager of a limited-
liability company that owns a unit and a fiduciary of an estate that owns unit
serve as an officer or board member. The person shall file proof in the
records of the association that they meet one of the requirements.

You may need to conduct another review of the trust.

Barbara Holland, CPM, CMCA and IREM chapter president-elect, is an
author, educator and expert witness on real estate issues pertaining to
management and brokerage. Questions may be sent to
holland7440@gmail.com.
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